Elvey, George Job

1816 - 1893

Ο George Job Elvey γεννήθηκε στο Canterbury στις 29 Μαρτίου 1816 και ήταν γιος του John Elvey. Για αρκετές γενιές, η οικογένειά του είχε συνδεθεί με τη μουσική ζωή του Καθεδρικού Ναού της πόλης. Σε νεαρή ηλικία, έγινε δεκτός ως χορωδός του Καθεδρικού Ναού του Canterbury υπό τον Highmore Skeats, ενώ ο αδελφός του, Stephen Elvey, ήταν τότε υπεύθυνος του τμήματος των αγοριών.

Το 1830 επειδή ο Stephen Elvey διορίστηκε οργανίστας του New College της Οξφόρδης , ο George πήγε να μείνει μαζί του και ολοκλήρωσε τη μουσική του εκπαίδευση υπό την καθοδήγηση του αδελφού του. Σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής υπό τους Cipriani Potter και William Crotch.

Πριν γίνει δεκαεπτά, είχε γίνει εξαίρετος οργανίστας και είχε αναλάβει προσωρινά καθήκοντα στην εκκλησία Christ Church, Magdalen και στο New College. Το 1834, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο Gresham για τον ύμνο του "Bow down Thine ear, Lord." Το 1835, διαδέχθηκε τον Skeats ως οργανίστας στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Windsor. Μεταξύ των πρώτων μαθητών του ήταν ο πρίγκιπας Γεώργιος, Δούκας του Κέιμπριτζ και ο Πρίγκιπας Εδουάρδος της Σαξοβαϊμάρης, για την ενηλικίωση του οποίου συνέθεσε τον γνωστό ύμνο του, "Πώς θα καθαρίσει ένας νεαρός τον δρόμο του;"

Αποφοίτησε από το New College στις 17 Μαΐου 1838 και πήρε πτυχίο μουσικής. Στις 2 Ιουνίου η άσκησή του ήταν το ορατόριο, «The Resurrection and Ascension», το οποίο στη συνέχεια εκτελέστηκε από την Sacred Harmonic Society στο Exeter Hall (12 Νοεμβρίου 1838) και στη συνέχεια στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και στη Γλασκώβη. Στις 2 Ιουλίου 1840, με ειδική άδεια του πρύτανη του πανεπιστημίου, ο Elvey πήρε διδακτορικό δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι επιτρεπόταν από το καταστατικό. Η άσκησή του σε αυτή την περίσταση ήταν ο ύμνος, «The ways of Zion do mourn». Δύο ύμνοι, με ορχηστρική συνοδεία, "The Lord is King" και "Sing, Heavens", γράφτηκαν αντίστοιχα για το φεστιβάλ του Gloucester το 1853 και το φεστιβάλ του Worcester το 1857.

Από τα πιο γνωστά έργα του που δημιουργήθηκαν κυρίως μεταξύ 1856 και 1860, πολλά γράφτηκαν για ειδικές τελετές στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Με τον θάνατο του πρίγκιπα Αλβέρτου το 1861, ο Elvey έχασε έναν από τους πιο ισχυρούς προστάτες του. Οι επικήδειοι ύμνοι, «Οι Ψυχές των Δικαίων» και «Μακάριοι οι Νεκροί», γράφτηκαν και οι δύο για τις επετειακές ακολουθίες στη μνήμη του πρίγκιπα. Για τον γάμο του Πρίγκιπα της Ουαλίας (1863) συνέθεσε έναν ειδικό ύμνο, με οργανική και ορχηστρική συνοδεία, «Sing unto God» και για τον γάμο της πριγκίπισσας Λουίζ (1871) μια εορταστική παρέλαση που είχε μεγάλη απήχηση.

Αναγορεύτηκε ιππότης στις 24 Μαρτίου 1871. Η τελευταία σημαντική δημόσια εκδήλωση στην οποία συμμετείχε ήταν ο γάμος του πρίγκιπα Λεοπόλδου, Δούκα του Όλμπανι στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στις 6 Μαΐου 1882. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, παραιτήθηκε από τη θέση του ως οργανίστας . Μετά από μερικά χρόνια που πέρασε στη συνταξιοδότηση, πέθανε στο Windlesham, στις 9 Σεπτεμβρίου 1893.

Το έργο του

Ο Έλβι ήταν ένας παραγωγικός συνθέτης εκκλησιαστικής μουσικής. Εκτός από τους ύμνους που έχουν ήδη αναφερθεί, το «Cantate Domino», ήταν από τις πιο δημοφιλείς συνθέσεις του. Έγραψε επίσης τραγούδια με δεκαπέντε μέρη, μια εισαγωγή και έναν γαλλικό χορό για πιάνο και βιολί, και τέσσερα κομμάτια πιανοφόρτε.

Τα έργα του, τα οποία είναι σχεδόν όλα για την Εκκλησία, περιλαμβάνουν δύο ορατόρια, μεγάλο αριθμό ύμνων και ακολουθιών, ψαλμοί και μερικά κομμάτια για όργανο. Το πιο διάσημο έργο του είναι πιθανότατα η σύνθεση " Διαδήματα", με την οποία λέγονται συνήθως οι ύμνοι «Στέψτε τον με πολλά στέμματα» και «Στρατιώτες του Χριστού, σηκωθείτε». Ο Ύμνος «Ελάτε, εσείς ευγνώμονες άνθρωποι, ελάτε» με την μελωδία του «St George's Windsor» είναι επίσης ένα πολύ γνωστό στοιχείο της λειτουργίας. Το 1894 δημοσιεύτηκε από τη χήρα του ένα αφιέρωμα στη μνήμη του.

Πρωτότυποι Ύμνοι